Z jedenácti školních jídelen mělo deset nadlimitní množství soli v pokrmech

Ilustrační foto školní kuchyně, zdroj: Jídelna Ivančice
Za poslední čtvrtletí uplynulého roku krajští olomoučtí hygienici provedli v regionu 262 kontrol. Předmětem jejich zájmu byly i školní jídelny a další stravovací zařízení pro děti a mládež, kde realizovali 120 kontrol.
Pozornost hygienici zaměřili na 103 školní jídelny a na 17 zařízení ostatních stravovacích služeb pro děti nezapsaných v rejstříku škol a školských zařízení. V jedenácti školních jídelnách se hygienici zajímali o orientační stanovení koncentrace soli v pokrmech pro děti, přičemž v desti případech odhalila hygiena překročenou hranici přípustné koncentrace v polévkách. Šetření přípustné koncentrace cukru dopadlo pro školní stravování lépe, limit překročila jen jedna jídelna ze zkoumaných sedmnácti.
Hygienici rovněž hodnotili jídelníčky podle metodiky Nutriční doporučení ke spotřebnímu koši vydané Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Jako výborný byl dle tohto ukazatele jídelníček výborný v jednom z pěti případů, ostatní čtyři dopadly v klasifikaci jako velmi dobré.
Padly i pokuty
Nejčastějšími nedostatky při kontrolách hygienici odhalili v nedostatečném dodržování provozní i osobní hygieny ve stravovacích provozech, dále mezi časté hříchy patřilo neodržování doby spotřeby používaných pokrmů a surovin. „Za tyto nedostatky udělila Krajská hygienická stanice provozovatelům 43 pokut v celkové výši čtyřiačtyřiceti tisíc korun,“ uvedla mluvčí olomouckých hygieniků Markéta Koutná.
Za celý loňský rok pak olomoučtí hygienici provedli celkem 1498 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. „Celkem za zjištěné nedostatky uděli vloni 215 pokut v souhrnu za 548 500 korun,“ doplnila Koutná.
Zdroje: inregion.cz, Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje