Léto na talíři: lehká, svěží a rychlá jídla pro horké dny

Caponata, foto: IRtext, čtenářka Kamča Šurá
S příchodem léta se mění nejen počasí, ale i naše chutě. Najednou máme chuť na něco lehčího, osvěžujícího, rychle hotového – nechceme přece stát dlouho u sporáku, když venku láká slunce. Léto je jako chůze naboso, lehké šaty a vítr ve vlasech – a přesně takové by měly být i naše recepty.
Proč jíme v létě jinak?
Není to jen o tom, že se víc pohybujeme venku nebo jsme bezstarostnější. Naše tělo samo volá po změně. Vysoké teploty a riziko dehydratace znamenají, že potřebujeme víc tekutin – hlavně vody (a méně sladkých limonád, příliš studených nebo alkoholických nápojů, které paradoxně zvyšují pocit horka). Zároveň se víc potíme, a tím ztrácíme důležité minerály – proto je ideální doplnit jídelníček o čerstvé ovoce a zeleninu.
Zelená pro saláty a mořské plody
V létě kralují saláty – a je tolik možností! Luštěniny, lehké sýry, kuřecí maso, ryby nebo mořské plody všeho druhu: měkkýši, kalmaři, sépie, tuňák, mečoun, makrely i ančovičky. Stačí trocha fantazie a máte pokaždé jinou variaci.
Sladká tečka? Vsaďte na ovocné dezerty – osvěžující sorbety jsou v horku k nezaplacení.
Tipy na letní kombinace
Čerstvá zelenina a ovoce skvěle doplní těstovinové, rýžové nebo cereální saláty. V létě nepotřebujeme těžká, mastná a sytá jídla. Inspirace?
- Česneková bruschetta s rajčaty a bazalkou
- Cereální salát s křupavou zeleninou
- Rybí špíz s citronovou ledovou tříští
Výživné, lehké a s minimem kalorií – přesně to, co v létě chceme.
Pozor na bezpečnost!
Horko je bohužel i ideální pro množení bakterií, proto dbejte na hygienu a správné skladování:
- Nakupujte čerstvé suroviny těsně před cestou domů
- Kontrolujte datum spotřeby
- Připravujte jen tolik, kolik hned sníte
- Nechte jídlo mimo lednici co nejkratší dobu
Obzvlášť opatrní buďte u jídel se syrovým masem (tataráky), syrovými vejci nebo smetanou – vždy používejte jen ty nejčerstvější suroviny a skladujte je v chladu.
Ochutnejte léto s klasikami jako panzanella z Toskánska, ligurské těstoviny s pestem, sicilská caponata nebo broskve plněné mandlemi. A objevujte i moderní variace s lokálními italskými surovinami – burratou, parmigianem, špekem z Jižních Tyrol nebo slavnými pistáciemi z Bronte.
Léto je čas radosti, lehkosti a barev. Dopřejte si ho i na talíři! Buďte kreativní, využijte čerstvé sezónní suroviny a připravujte jídla, která vás osvěží a potěší.