Published on inregion.cz (https://www.inregion.cz)

Domů > Kuřecí maso z Tesca obsahovalo salmonellu

Kuřecí maso z Tesca obsahovalo salmonellu

Autor: 
Inregion
Datum zveřejnění: 
Čtvrtek, Květen 30, 2024 - 16:00
Závadné maso z Tesca
Autor fotografie: 
Státní zemědělská a veterinární inspekce

PRAHA: Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes vydala varování pro spotřebitele před kuřecím masem, které se prodávalo v síti prodejen Tesco. Produkt původem z Ukrajiny měl datum spotřeby 15. dubna letošního roku.

Konkrétně jde o následující nevyhovující potravinu, a to TESCO Kuřecí prsní řízek, čerstvé, balené, šarže: 24147102, chov a porážka: Ukrajina, veterinární identifikační označení: SK 10094 ES. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně Tesco Stores ČR a.s., Sokolovská 2164, 347 01 Tachov

Podle SZPI potvrdil laboratorní rozbor v uvedené šarži potraviny přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza.

"Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem „Spotřebujte do: 15.04.2024“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. 

Podle Kopřivy SZPI notifikaci o zjištění nevyhovující potraviny SZPI vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF).

"S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty," doplnil Kopřiva. 

Při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele sice minimální, přesto se nedoporučuje takové maso konzumovat. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu). Je třeba dát pozor také na riziko tzv. křížové kontaminace potraviny, tedy takové, kdy závadná potravina přijde do styku s nezávadnou, která se dále tepelně neupravuje, či je její úprava teplem minimální. 

Zdroje: 
Státní zemědělská a veterinární inspekce, ČT24, inregion.cz
  • salmonella
  • kuřecí maso
  • TESCO
  • Státní zemědělská a potravinářská inspekce